Airco service

Heeft u een auto met een airco?

En heeft uw auto last van de volgende symptomen:

Dan is het goed om uw aircosysteem te laten service ’en. Door deze service beurt zal de auto weer goed koel zijn in de zomermaanden en in de winter zullen de beslagen ruiten sneller schoon zijn.

Wat is een Aircosysteem?

In een aircosysteem zit een koudemiddel genaamd R134A. Alle nieuwe auto’s vanaf 1 januari 2017 maken gebruik van het nieuwe koude middel R1234YF.  Er zijn ook auto’s die vanaf 2011 al gebruik van maken. Dit nieuwe koudemiddel is ‘groener’ en zorgt voor minder CO2, dan de R134A.

Een aircosysteem is een gesloten systeem, waarin het koudemiddel rond word gepompt door de aircopomp. Dit koudemiddel gaat door een condensor, waarna het door een filter heen gaat en vervolgens door een expansieventiel in de verdamper terecht komt. Hier word de vloeistof gasvormig, doordat er warme lucht over de verdamper wordt geleid.  Dit geeft als effect dat de warme lucht in condens verandert. Vervolgens word de gekoelde en ontvochtigde lucht je interieur weer in geblazen dit zorgt voor verkoeling in de auto.

Dit koudemiddel zou eens in de twee jaar uit het systeem gehaald moeten worden, om te zien of er nog voldoende in zit en om de olie voor de smering van de pomp te vernieuwen. Er zit namelijk niet alleen koudemiddel in het systeem maar ook een olie voor de smering van de pomp. Voor het behoud van het aircosysteem word geadviseerd eens in de twee jaar een airco te service‘en.

Hoe werkt een aircosysteem?

Wist u dat?

  • Het koudemiddel in je airco door verlies en verdamping jaarlijks afneemt met 8 tot 10%
  • Je de blazers beter niet op je gezicht kunt richten omdat je hier tranende of geïrriteerde ogen van kunt krijgen?
  • Uitstel van airco-onderhoud één van de voornaamste oorzaken is van problemen met de airco?
  • Niet alleen je airco het energieverbruik van de auto verhoogt, maar ook open ramen? Dit kan 5 tot 10% meer brandstofverbruik (en een dosis lawaai) opleveren.

Tijdens een aircoservice sluiten we een machine aan op één of twee aansluitnippels die op een leiding van het systeem van het systeem zit.  Vervolgens stellen we de machine in op de juiste auto en haalt de machine volledig automatisch het systeem leeg. In de machine worden het koudemiddel en de olie gescheiden van elkaar.

De vervuilde olie word opgevangen in een potje. Tijdens het leeghalen wordt gewogen hoeveel
koudemiddel eruit het systeem wordt gehaald. Dit is zeer belangrijk om te weten, want aan de hand van het gewicht wat
eruit gehaald zal worden, kan worden bepaald of het systeem lek is of niet.

Is het systeem lek? Dan breken wij de service af. We zetten dan met een stikstofcilinder druk op het aircosysteem. We kunnen dan door middel van zeepsop op componenten van het aircosysteem te spuiten kijken of het systeem daadwerkelijk lek is. Is er een component lek, dan moet deze eerst worden vervangen. Voordat we het systeem weer opnieuw kunnen afvullen. Is het systeem niet lek, dan hoeven we de service niet te onderbreken.

Na het leeghalen zal de machine ook zelf nog een lek test doen, door het systeem te gaan vacuümmeren. Is dit in orde dan wordt de juiste hoeveelheid koudemiddel er in gepompt eveneens
de nieuwe olie.

Aircoservice

Muffe geur in de auto?

Dit is niks meer dan bacteriën op de verdamper en interieurfilter. Door middel van een speciale spray en het vervangen van het interieurfilter kunnen wij de bacteriën doden. Na deze bacteriën bestrijding zou de muffe geur moeten zijn verdwenen.

Benieuwd naar de kosten?
Maak hier gelijk een afspraak!